Ako vybrať dobré bezdrôtové slúchadlá: Na čo sa zamerať

Pri bezdrôtových „štupľoch“ sa okrem kvality zvuku oplatí zvážiť aj ďalšie aspekty. Ak nechcete, aby vás slúchadlá sklamali, je dôležité, aby splnili viac než len základné očakávania.

V posledných rokoch sa medzi spotrebnou elektronikou okrem inteligentných hodiniek a fitness trackerov výrazne presadili aj „skutočne bezdrôtové slúchadlá“. Ide o zariadenia, ktoré pozostávajú z dvoch samostatných „štupľov“, ktoré sú bezdrôtovo pripojené nielen k telefónu, ale aj medzi sebou navzájom. Preto ich v zahraničných e-shopoch nájdete pod kľúčovými slovami „true-wireless“ alebo „TWS“.

Výzvou však zostáva, ako sa zorientovať medzi obrovským množstvom dostupných modelov. Najlacnejšie verzie sa dajú kúpiť už za menej ako 10 eur, no pri renomovaných značkách môžu ceny dosiahnuť stovky eur. Ako teda vybrať tie správne slúchadlá a na čo si pri výbere dať pozor?

  1. Výdrž batérie

Výdrž batérie je jedným z najdôležitejších faktorov pri výbere bezdrôtových slúchadiel. Väčšina TWS slúchadiel kombinuje výdrž samotných slúchadiel s kapacitou nabíjacieho puzdra. Pri výbere si všímajte oba údaje. Slúchadlá s výdržou pod 3 hodiny na jedno nabitie môžu byť v praxi nepraktické, najmä ak ich plánujete používať počas dlhších ciest alebo pri športe. Vyššia výdrž (okolo 5-8 hodín) je typická pre kvalitnejšie modely. Puzdro by malo ponúknuť minimálne ďalších 12-20 hodín výdrže, čo znamená, že celkovo by slúchadlá mali vydržať niekoľko dní bežného používania bez nutnosti dobíjania.

Dôležité je tiež zvážiť čas nabíjania. Niektoré modely ponúkajú rýchle nabíjanie, kde už po 10-15 minútach v puzdre môžete získať ďalšiu hodinu či dve prehrávania. Ak často cestujete alebo máte hektický režim, takáto funkcia môže byť rozhodujúca.

Batérie v slúchadlách však časom degradujú, čo znižuje ich výdrž. Lacnejšie modely často trpia rýchlejším poklesom kapacity, preto je lepšie investovať do overenej značky. Kupovanie použitých TWS slúchadiel nie je odporúčané, pretože životnosť batérie je pri týchto zariadeniach obmedzená.

  1. Hmotnosť a veľkosť

Ergonomický dizajn slúchadiel je kľúčový pre pohodlné a bezpečné nosenie. Hmotnosť by mala byť minimálna, aby slúchadlá nevyvolávali nepohodlie pri dlhodobom používaní. Ľahké slúchadlá s hmotnosťou okolo 4-6 gramov na jedno slúchadlo sú ideálne. Príliš veľké alebo ťažké modely môžu vypadávať z uší, čo je problematické najmä pri športových aktivitách.

Dôležitý je aj výber vhodného tvaru a veľkosti nástavcov. Kvalitné slúchadlá by mali obsahovať viacero veľkostí gumených alebo silikónových nástavcov, aby ste si mohli vybrať tie, ktoré najlepšie sadnú vašim ušiam. Ak vám slúchadlá nebudú dobre sedieť, môže to nielen znižovať komfort, ale aj kvalitu zvuku a účinnosť izolácie hluku.

Športovci by mali zvážiť modely s dodatočnými úchytkami, napríklad s „kotvami“ za ucho, ktoré zabezpečujú, že slúchadlá zostanú pevne na mieste aj pri intenzívnom pohybe. Recenzie používateľov sú tu kľúčové – pozrite si, ako sa konkrétne modely správajú v praxi.

  1. Aktívne potláčanie hluku (ANC)

Technológia ANC sa stáva čoraz bežnejšou aj v menších TWS slúchadlách, no nie všetky modely ju implementujú rovnako kvalitne. Funkcia aktívneho potláčania hluku umožňuje slúchadlám identifikovať zvuky okolitého prostredia a generovať opačné zvukové vlny, ktoré tieto zvuky potláčajú. To znamená, že môžete počúvať hudbu alebo hovory aj v rušnom prostredí bez nutnosti zvyšovať hlasitosť.

ANC je ideálne pre cestujúcich, ktorí chcú eliminovať hluk v lietadlách, vlakoch alebo na rušných uliciach. Treba však mať na pamäti, že funkcia ANC môže výrazne ovplyvniť výdrž batérie. Pri výbere si preto skontrolujte, ako dlho slúchadlá vydržia s aktivovaným ANC a bez neho. Kvalitné modely dokážu ponúknuť až 4-5 hodín s aktívnym ANC, čo je dostačujúce na väčšinu ciest.

Okrem technológie ANC môže byť pre dobrú izoláciu hluku dôležitý aj fyzický tvar slúchadiel. Modely s kvalitnými gumenými nástavcami často poskytujú prirodzenú izoláciu hluku, čo môže efekt ANC ešte zlepšiť.

  1. Hlasový asistent

Integrácia hlasových asistentov ako Google Asistent, Siri či Amazon Alexa je užitočná funkcia pre tých, ktorí využívajú slúchadlá na dennej báze. Možnosť ovládať prehrávanie hudby, prijímať hovory alebo zadávať pokyny bez potreby dotýkať sa zariadenia je nielen pohodlná, ale aj praktická pri šoférovaní alebo multitaskingu.

Niektoré modely ponúkajú fyzické tlačidlo na aktiváciu asistenta, iné umožňujú úplné hands-free ovládanie pomocou hlasového príkazu. Ak plánujete používať slúchadlá s viacerými zariadeniami, univerzálna podpora hlasového asistenta je plus. V prípade používateľov Androidu je najlepšou voľbou podpora Google Asistenta, zatiaľ čo pre iPhone používateľov je dôležitá podpora Siri.

  1. Vodeodolnosť

Pri bezdrôtových slúchadlách je dôležité, aby boli odolné voči vlhkosti a vode, najmä ak ich chcete používať pri športe alebo v nepriaznivom počasí. Certifikácia IP vám pomôže zistiť, do akej miery sú slúchadlá odolné. Číslice IP označujú odolnosť proti prachu (prvá číslica) a vode (druhá číslica). Pre športové slúchadlá je vhodná certifikácia aspoň IPX4, ktorá znamená, že slúchadlá zvládnu obliatie vodou alebo pot.

Ak plánujete používať slúchadlá v náročnejších podmienkach, hľadajte modely s vyšším stupňom ochrany, napríklad IPX7, ktorý umožňuje krátkodobé ponorenie do vody. Vyššie úrovne, ako IPX8, sú síce odolné aj voči dlhšiemu ponoreniu, ale pre väčšinu používateľov sú už zbytočne drahé. Stačí, aby slúchadlá zvládli bežné situácie ako dážď, vlhkosť a pot.

Extra funkcie a záverečné odporúčania

Hoci niektoré modely ponúkajú nadštandardné funkcie ako prehrávanie z internej pamäte alebo meranie srdcového tepu, ich pridaná hodnota môže byť otázna. Tieto funkcie nielen zvyšujú cenu, ale aj skracujú výdrž batérie. Ak ich vyslovene nepotrebujete, radšej sa sústreďte na kvalitné základné vlastnosti ako je zvuk, výdrž a pohodlie.

Pri výbere si všímajte aj veľkosť nabíjacieho puzdra. Ideálne je, aby sa pohodlne zmestilo do vrecka a nebolo zbytočne ťažké. Výhodou môže byť podpora bezdrôtového nabíjania, čo oceníte, ak vlastníte telefón s reverzným nabíjaním.

Zhrnuté a podčiarknuté, pri výbere bezdrôtových slúchadiel je dôležité zamerať sa na praktické aspekty ako výdrž batérie, ergonómiu a kvalitu zvuku. Extra funkcie môžu byť zaujímavé, ale iba ak ich skutočne plánujete využívať. S dobre zvolenými slúchadlami si užijete každodenné aktivity bez nepríjemných kompromisov.